[...] estrogeny powstają z testosteronu, więc to tak, jakby ciasto konkurowało z mąką, z której powstaje. Po drugie, estrogeny mają receptory jądrowe ESR1 i ESR 2 (zwane też ER-alfa i ER-beta), a testosteron, DHT, trenbolone czy inne SAA działają poprzez receptory androgenowe. Dodatkowo niektóre związki z grupy SAA potrafią działać poprzez receptory [...]
Tauryna jest aminokwasem występującym obficie w mózgu, siatkówce, sercu i narządach rozrodczych, a także w mięsie i owocach morza. Ale jest także głównym składnikiem popularnych "napojów energetycznych", które stanowią główne źródło suplementacji tauryną. Często jest wykorzystywana w suplementach diety, np. stosowanych przed treningiem. Tauryna [...]
[...] SAA stanu zapalnego. W historycznym badaniu z 1995 r. stwierdzono, iż dekanian nandrolonu i Anapolon (oxymetholone) stymulowały produkcję cytokin zapalnych IL-1 beta i TNF-alfa pochodzących z ludzkich limfocytów krwi obwodowej. Pojawia się kolejny argument, by suplementować witaminę C, szczególnie jeśli ktoś sięga po środki dopingujące. Jest [...]
Luteina i zeaksantyna są bardzo silnymi antyoksydantami należącymi do karoteinoidów. Występują w zielonych warzywach liściastych oraz żółtych i pomarańczowych owocach. Rola tych związków została opisana między innymi w kontekście funkcjonowania zmysłu wzroku czy rozwoju układu nerwowego. Ze względu na wysoki potencjał prozdrowotny oraz udział w [...]
Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Wspomniane związki polifenolowe, w tym flawonoidy, mogą zmniejszać agregację płytek krwi. Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w homeostazie lub ją przywracać. Podsumowanie [...]
Kreatyna to związek o nie do przecenienia roli w żywieniu zarówno osób aktywnych fizycznie, jak i każdego, kto dba zarówno o mięsnie, jak i układ nerwowy zabezpieczając się na przykład przed skutkami starzenia się. Należy do aminokwasów, które organizm wytwarza, jednak sama produkcja endogenna (czyli wewnątrz organizmu) zazwyczaj nie jest [...]
Suplementacja kwasem ALA w świecie sportu zazwyczaj wykorzystywana jest jako element wsparcia cyklu kreatynowego, m.in. aby podnieść efektywność działania kreatyny. Dodatkowo jej właściwości wpływające na wrażliwość tkanek na działanie insuliny sprawiają, że suplement znalazł swoje zastosowanie podczas cykli odchudzających, jako element wsparcia [...]
[...] czerwonego mięsa, masła, produktów mlecznych, jaj i rafinowanych ziaren. Spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych, wielonienasyconych i całkowita podaż tłuszczu, ilość kwasu alfa-linolenowego, mięsa (niskoprzetworzonego), jaj i mleka, nie było związane z żadnym znaczącym wpływem na ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Referencje: Paresh Dandona [...]
[...] donosowo (razem z karboksymetylo-beta-glukanem) u niemowląt zmniejszał objawy przeziębienia. Resweratrol dodany do diety prosiąt przez 21 lat dni, obniżał stężenia TNF-alfa i zmniejszał biegunkę wywołaną rotawirusem. Chociaż nie ma danych dotyczących stosowania resweratrolu u ludzi zakażonych SARS-CoV-2, powyższe badania pokazują, że [...]
[...] pH czy ciśnienie oraz właściwoci hydrodynamiczne, a także powierzchniowe. Białka serwatkowe stanowią 0,6-0,7% białka ogólnego, w tym około 75% przypada na albuminy, tj. alfa-laktoalbuminę i beta-laktoglobulinę. Odgrywają one istotną rolę w żywieniu człowieka jako wyjątkowo bogate i zbilansowane źródło aminokwasów . Spożycie 14 g białek [...]
Cytując: hCG ma dwie oddzielne podjednostki – alfa i beta. Podjednostka alfa jest wspólna dla wszystkich hormonów glikoproteinowych (TSH, LH, FSH), natomiast podjednostka beta jest ściśle specyficzna dla samej gonadotropiny kosmówkowej, więc w jej badaniu nie występuje ryzyko reaktywności krzyżowej i fałszywie dodatniego wyniku... Zastanawiam się, [...]
[...] i wakuolach lipidowych, w formie związanej z glikozydami, saponinami, terpenami i lipidami zapasowymi. Wyróżania się szereg fitosteroli, najpowszechniej występują alfa-, beta- i gamma- sitosterole Sitosterole należą do naturalnych (pochodzenia roślinnego) substancji antyandrogennych (najczęściej beta-sitosterol), które obniżają [...]
[...] wysokiej ceny, ale mozna go znaleźć w produktach importowanych do Polski. E306 Ekstrakty wzbogacone tokoferolami, otrzymywane z produktów pochodzenia roślinnego, naturalny alfa tokoferol występuje zazwyczaj łącznie z tokoferolami beta i gamma, różniącymi się nieco wzorem chemicznym. Alfa tokoferol to witamina E. W stanie czystym jest oleistą [...]
[...] odcinkami siedmiokrotnie przebija się przez błonę komórkową. Receptory beta2 są związane z białkiem Gs (białko stymulujące). Białko Gs składa się 3 podjednostek: alfa, beta i gamma. Podjednostka alfa współdziała z receptorem – jej pobudzenie powoduje aktywację cyklazy adenylowej, która katalizuje konwersję ATP w cAMP, pełniącego [...]
[...] azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 160 b Nieszkodliwy (annatto). E 160 a Nieszkodliwy (alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła). E 133 Syntetyczny, niebieski barwnik.Uważany za nieszkodliwy. E 160 f [...]
[...] i poprawia jego ukrwienie. Bierze udział w pobudzaniu przemiany materii i układu odpornościowego do produkcji przeciwciał. Tokotrienole natomiast występują w konfiguracjach: alfa, beta, gamma i delta. Są one elementami enzymów, zmniejszają poziom homocysteiny, poprawiają wrażliwość na insulinę oraz chronią istotne obwody mózgu. Składniki: [...]
[...] selektywnie na receptory naskórka (Retinoid Acid Receptor) RAR-beta i częściowo RAR-gamma, podczas gdy retinoidy starej generacji wiążą wszystkie trzy typy receptorów RAR: alfa, beta i gamma. Inna struktura molekularna determinuje jego działanie, eliminując ewentualną cytotoksyczność w stosunku do keratynocytów. Adapalen ma bardziej stabilną [...]
Kazeina – białko pochodzenia mlecznego (stanowi ponad ¾ udziału białek mleka), na które składają się frakcje: alfa, beta, kappa i gamma-kazeiny. Obficie występuje w nabiale, zwłaszcza w twarogach. Na rynku odżywek dla sportowców białka kazeinowe dostępne są w postaci koncentratów i izolatów. Ze względu na wysoką wartość odżywczą, znaczny udział [...]